Financieel ouderenmisbruik en het erfrecht

Financieel ouderenmisbruik komt vaak pas na het overlijden aan het licht. Het kan voorkomen dat de nalatenschap kleiner is dan verwacht. Tijdens de dag van het erfrecht op 16 juni 2023 is er extra aandacht voor dit thema.

Wat kan je als erfgenaam doen tegen financieel ouderenmisbruik?

Erfrechtadvocaat kan afgifte informatie afdwingen

Financieel ouderenmisbruik blijft tijdens leven vaak verborgen. Het zijn vaak de erfgenamen die het misbruik achteraf ontdekken. Erfgenamen hebben recht op de administratie en stukken van de overledene. Zij kunnen bij banken, accountant en bijvoorbeeld de belastingdienst stukken opvragen van de overledene. Op deze manier lukt het vaak om het vermogensverloop in kaart te brengen. Misbruik kan dan aan het licht komen. Als informatie niet vrijwillig wordt verstrekt, kan een erfrechtadvocaat vaak afgifte van informatie en stukken afdwingen.

Rekening en verantwoording afleggen aan erfgenamen

Naast het verzamelen van informatie kunnen erfgenamen onder omstandigheden rekening en verantwoording vragen van degene die het beheer over het vermogen heeft gevoerd. Een verplichting tot het afleggen van rekening en verantwoording kan voortvloeien uit de wet, een rechtshandeling of het ongeschreven recht. Het kan zijn dat er geld terugbetaald moet worden door degene die het beheer over het vermogen had.

Ook een onterfd kind kan optreden tegen financieel ouderenmisbruik

Een onterfd kind heeft – als het daar tijdig aanspraak op maakt – recht op de legitieme portie. De legitieme portie is een vordering in geld ter grootte van de helft van een wettelijk erfdeel. Stel dat de overledene twee kinderen en een echtgenoot achterlaat waarbij één kind wordt onterfd, dan bedraagt de legitieme portie van het onterfde kind (de legitimaris) 1/6e deel.  Degene die zich op de legitieme portie beroept noemt men een legitimaris. Zij proberen regelmatig bepaalde vermogensoverhevelingen tijdens leven als giften aan te merken, zodat deze worden meegenomen bij de berekening van hun vordering . Bijvoorbeeld door te stellen dat contante opnames of uitgaven van de rekening van de overledene feitelijk giften zijn geweest. Als zij in de bewijslast dat er sprake is geweest van giften slagen, wordt hun legitieme portie hoger.

tekst loopt door onder de afbeelding
een kind onterven: wat zijn de gevolgen?

Financieel ouderenmisbruik kan leiden tot betaling van schadevergoeding 

Een legitimaris kan ook een andere vordering instellen, zo volgt uit een recente uitspraak van het Hof Den Haag (Hof Den Haag, 12-01-2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:47). In deze zaak is gesteld dat financieel ouderenmisbruik onrechtmatig is ten opzichte van de legitimaris.
Casus: het ging hier over een onterfd kind en zijn twee broers met betrekking tot de nalatenschap van hun moeder. De broers hadden een volmacht gehad over het vermogen van moeder en tijdens de procedure bleek dat er gedurende het beheer van de broers sprake was van onverklaarbare onttrekkingen van bijna € 400.000,-. Het hof was met de rechtbank van mening dat de broers niet voldoende hebben weerlegd dat het geld aan hen is toegekomen c.q. zij verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de aanzienlijke vermindering van het vermogen van moeder. De broers worden veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan de legitimaris. De schadevergoeding wordt vastgesteld op de hoogte van de legitieme portie, berekend over de legitimaire massa zoals die zou zijn geweest als de onverklaarbare onttrekkingen niet hadden plaatsgevonden. Het is dus niet de legitieme portie zelf die hoger wordt vastgesteld, maar een vordering tot schadevergoeding op grond van onrechtmatige daad die daarvoor in de plaats komt.

Gratis advies erfrecht 
Wilt u meer weten, heeft u behoefte aan advies of wilt u een strategie bepalen? Neem vrijblijvend contact op met mr Linda Bosch, gespecialiseerd erfrecht advocaat Hoorn. U kunt haar bereiken op 0229-295477 of bosch@vzbadvocaten.nl

Erfrecht advocaat Hoorn, Zwaag, Medemblik, Enkhuizen, Andijk, Hoogkarspel, Wieringerwaard, Edam, Volendam, Monnickendam, Broek in Waterland, De Goorn, en omgeving

Lid van VEAN

Facebooktwittermail

Dag van het erfrecht

Op 16 juni 2023 vindt voor de derde keer de Dag van het Erfrecht plaats die gezamenlijk wordt georganiseerd door o.a. de verenigingen van erfrechtspecialisten van Nederland (www.vean.nl). Het verdriet om het verlies van een naaste wordt soms overschaduwd door problemen bij de afwikkeling van de erfenis, wat er zelfs toe kan leiden dat familieverhoudingen worden verstoord en ernstige conflicten ontstaan.

Laat het zover niet komen en schakel een deskundig erfrechtspecialist in die u kan helpen om de nalatenschap naar ieders tevredenheid af te wikkelen.

Thema dag van het erfrecht is financieel ouderenmisbruik

Dit jaar staat de Dag van het Erfrecht in het teken van financieel misbruik ouderen, een vorm van mishandeling die valt onder huiselijk geweld. Wat is financieel ouderenmisbruik precies en welke stappen kunt u ondernemen om dit misbruik te voorkomen? Wat als u een vermoeden heeft van financieel misbruik van een naaste, wat kunt u er dan aan doen om dit te stoppen? Het is van groot belang om al bij leven zaken te regelen, omdat het na het overlijden van een oudere lastig is om vast te stellen of er sprake is geweest van dwang of diefstal.

Gratis advies erfrecht

Tijdens de Dag van het Erfrecht kunt u vrijblijvend contact opnemen met een erfrechtadvocaat van Vlaar Zillikens Bosch Advocaten voor een kosteloos eerste advies over de afwikkeling van een nalatenschap.

Vragen over erfrecht?

De advocaten van Vlaar Zillikens Bosch Advocaten Mediators zijn aangesloten bij de vereniging van erfrechtspecialisten. Voor advies of vragen over het erfrecht, de afwikkeling van een nalatenschap of bijvoorbeeld het opeisen van de legitieme portie kunt u bij hen terecht.

Bel 0229-295477 of mail naar info@vzbadvocaten.nl

erfrecht advocaat Hoorn

erfrecht advocaat Zwaag

erfrecht advocaat Medemblik

erfrecht advocaat Edam Volendam

erfrecht advocaat Andijk

erfrecht advocaat Wognum

erfrecht advocaat Grootebroek

erfrecht advocaat Nederland

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittermail

Indexering alimentatie 2023 is 3,4%

Ieder jaar dient (in principe) zowel de kinderalimentatie als partneralimentatie geïndexeerd te worden. Dit indexeringspercentage wordt jaarlijks bekendgemaakt door het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

Voor 2023 is het indexeringspercentage alimentatie vastgesteld op 3,4%.

U dient elk jaar zelf de verhoging van de alimentatie door te voeren.

indexering alimentatie

Voor meer vragen over alimentatie of een herberekening van uw huidige alimentatie kunt u contact opnemen met ons op 0229-295477 of info@vzbadvocaten.nl

Alimentatie advocaat in de regio Hoorn, Zwaag, Andijk, Enkhuizen, Alkmaar, Volendam, Edam, Broek in Waterland e.o.

Facebooktwittermail

Wat kan je als erfgenaam doen als executeur zijn werk niet goed doet?

via: erven-online.nl 

De executeur is door de overledene bij testament benoemd. Als erfgenaam heeft u deze laatste wil te respecteren. Maar wanneer de executeur zijn werk niet goed doet, biedt de wetgever aan een aantal personen de mogelijkheid het ontslag van deze executeur te vragen aan de Kantonrechter.

De executeur wacht te lang met het aanvaarden van de functie
Wanneer er een executeur is benoemd, bent u als erfgenaam niet bevoegd met de nalatenschap aan de slag te gaan. De bij testament benoemde executeur is pas in functie wanneer hij het executeurschap heeft aanvaard. Wordt u als erfgenaam geconfronteerd met een executeur die maar niet overgaat tot het aanvaarden van zijn functie, dan kunt u als erfgenaam of andere belanghebbende de Kantonrechter vragen aan de executeur een termijn te stellen. Na afloop van deze termijn kan de benoeming niet meer worden aanvaard. Zo komt er duidelijkheid.

De taken van de executeur
De taken van de executeur staan eveneens in het testament omschreven en variëren van het alleen regelen van de uitvaart tot aan het ook daadwerkelijk afwikkelen van de nalatenschap. De meest voorkomende taakomschrijving van de executeur ziet op het beheren van de nalatenschap en het voldoen van de schulden. Het regelen van de uitvaart en het verdelen van de nalatenschap wordt dan aan de erfgenamen overgelaten.

Na zijn aanvaarding dient de executeur met bekwame spoed aan de slag te gaan met het in kaart brengen van alle bezittingen en schulden in de nalatenschap door het opstellen van een boedelbeschrijving. Binnen ongeveer 3 – 6 maanden na overlijden dient dit overzicht er wel te zijn.

Wanneer u als erfgenaam inlichtingen en informatie vraagt aan de executeur over zijn taak, dan is de executeur verplicht u deze te verstrekken. Aan het einde van zijn taak moet de executeur tegenover u als erfgenaam, of tegenover degene die hem opvolgt, rekening en verantwoording afleggen.

erfrecht executeur

Wie kan er actie ondernemen wanneer de executeur zijn werk niet goed doet?
Doet de executeur zijn werk niet goed of krijgt u geen informatie of inlichtingen, dan kan er een verzoek aan de kantonrechter worden gedaan om de executeur te ontslaan.

Dit verzoek kan worden gedaan door:
– een erfgenaam
– een mede-executeur
– het openbaar ministerie
– ambtshalve door de kantonrechter
– door de executeur zelf (zal altijd worden verleend)

Let op: Een legitimaris (die een beroep heeft gedaan op zijn legitieme portie) en de legataris (aan wie op grond van het testament een legaat toekomt) heeft deze mogelijkheid dus niet!

Wat is de juridische grondslag voor het verzoek tot ontslag van de executeur?
Wanneer u als erfgenaam aan de kantonrechter verzoekt de executeur te ontslaan, dan kan de kantonrechter dit verzoek alleen maar toewijzen wanneer u als erfgenaam hebt gesteld dat er sprake is van gewichtige redenen voor het ontslag en u deze gewichtige redenen ook aantoont. In de rechtspraak is er in de afgelopen jaren steeds meer invulling gegeven aan dit begrip.

Vereist is dat de executeur in ernstige mate tekortschiet in de vervulling van zijn taken.
Hiervan kan sprake zijn wanneer u als erfgenaam op geen enkele manier informatie krijgt van de executeur, ondanks diverse duidelijke verzoeken. Ook het aantoonbaar niet goed beheren van de goederen van de nalatenschap kan aanleiding zijn voor ontslag.

De kantonrechter maakt bij de beoordeling van het verzoek tot ontslag een zorgvuldige belangenafweging en gaat niet over één nacht ijs. De overledene heeft immers bij testament  aangegeven dat zijn nalatenschap door deze persoon zal worden beheerd of afgewikkeld. Er dient heel wat aan de hand te zijn, wil de kantonrechter deze laatste wens opzij zetten.

Naast een in ernstige mate tekortschieten in de vervulling van zijn taken, geldt als gewichtige reden voor ontslag ook wanneer van u als erfgenaam niet gevergd kan worden dat de nalatenschap nog langer wordt afgewikkeld door deze executeur. Daaronder valt, aldus inmiddels vaste rechtspraak, een diepgaand niet aanstonds weg te nemen wantrouwen.

Dit wantrouwen moet:
– van voldoende omvang en gewicht zijn
– langdurig zijn
– niet aanstonds van grond ontbloot zijn
– gestoeld zijn op concrete en objectieve feiten

Als erfgenaam dient u dit allemaal te stellen in uw verzoek aan de kantonrechter voorzien van bewijsstukken. Alleen dan heeft het zin een verzoek tot ontslag van de executeur in te dienen. Kunt u het niet bewijzen, dan kan de kantonrechter het niet toewijzen.

Door de kantonrechter wordt in zijn belangenafweging ook meegenomen in welke fase de afwikkeling van de nalatenschap zich bevindt. Is de executeur bijna klaar met zijn werk, dan zal ontslag lastiger zijn.  Ook kijkt de kantonrechter naar de situatie ten tijde van het nemen van de beslissing. Heeft de executeur gedurende de procedure alsnog aan al zijn verplichtingen voldaan, dan kan het dus zijn dat het verzoek tot ontslag wordt afgewezen door de kantonrechter.

Conclusie
Als erfgenaam heeft u de mogelijkheid aan de kantonrechter te vragen een executeur die zijn werk niet goed doet te ontslaan. De kantonrechter gaat hier niet lichtvaardig toe over. U dient uw verzoek dus goed te onderbouwen op een objectieve manier en voorzien van bewijzen.

Facebooktwittermail

Dag van het Erfrecht

Op 17 juni 2022 vindt de jaarlijkse Dag van het Erfrecht plaats die gezamenlijk wordt georganiseerd door dé verenigingen van erfrechtspecialisten (notarissen en advocaten) van Nederland.

Het verdriet om het verlies van een naaste wordt soms overschaduwd door problemen bij de afwikkeling van de erfenis, wat er zelfs toe kan leiden dat familieverhoudingen worden verstoord en ernstige conflicten ontstaan. Laat je daarom informeren door een van onze gespecialiseerde erfrecht advocaten in Hoorn.

Extra aandacht voor samengestelde gezinnen bij de dag van het erfrecht

Dit jaar is er op de Dag van het Erfrecht extra aandacht voor samengestelde gezinnen. Dit zijn gezinnen waarbij minimaal één ouder een kind heeft uit een vorige relatie. Iedere vorm van een samengesteld gezin brengt juridische keuzes met zich mee om de zaken goed te regelen. Tijdens de Dag van het Erfrecht adviseert onze erfrechtspecialist u hier graag verder over.

Voor meer informatie: Dag van het Erfrecht 2022 | Dag van het erfrecht vFAS, VMN, EPN, VEAN

Hulp bij erfrecht Hoorn

Er komt veel kijken bij de afwikkeling van een nalatenschap. Vooral als de familieverhoudingen onder spanning staan en de communicatie onderling te wensen overlaat. Wie zijn de erfgenamen, wie mag actie ondernemen? Dit jaar is er bij de dag van het erfrecht speciale aandacht voor het samengestelde gezin. Als erfrecht- en familierechtspecialist kunnen de advocaten van Vlaar Zillikens Bosch u in de breedste zin adviseren en informeren.

Wat zijn jouw rechten en/of verplichtingen als erfgenaam? Wat zijn de taken als executeur, hoe moet ik te werk gaan? En wat zijn mijn rechten als onterfd kind? Op deze en andere vragen kan een erfrechtadvocaat antwoord geven.

 

Gratis kennismaken erfrecht Hoorn?

Bel voor een gratis kennismakingsgesprek naar 0229-295477 of mail naar info@vzbadvocaten.nl

Erfrecht advocaat in de regio Hoorn, Zwaag, Edam, Volendam. Enkhuizen, Andijk, Wognum, Medemblik, Scharwoude, Zwaagdijk, Grootebroek, Hoogkarspel, en omstreken.

Wij zijn lid van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (www.vean.nl)Vereniging erfrecht advocaten Nederland

 

Facebooktwittermail

Nieuwe partner van een ouder aanspreken met “papa of mama”?

Mag een ouder een kind aanleren diens nieuwe partner aan te spreken met “mama of papa”?

scheiden met kind

De rechtbank Noord-Holland meent van niet in een door de moeder aangespannen procedure.

De rechtbank oordeelt dat: “een kind  één moeder en één vader heeft. Dit moet voor kind duidelijk zijn en blijven. Als een kind de vrijheid heeft en krijgt om ook de partner van de vader aan te spreken met mama kan er verwarring gaan ontstaan over zijn afkomst en over zijn familiebanden. Dit kan leiden tot problemen in zijn ontwikkeling. Het exclusieve gebruik van de aanspreekvorm mama voor de moeder van het kind draagt er ook aan bij dat de band tussen het kind en de moeder niet verstoord raakt door de rol van de nieuwe partner van de vader in het leven van het kind.”

Toewijzing van het verzoek van de moeder, dat de ouders alleen moeder zullen aanspreken met “mama” en dat zij ook derden hierop zullen wijzen, waaronder het halfzusje van het kind.

Uitspraak van de rechtbank: ECLI:NL:RBNHO:2022:4289, Rechtbank Noord-Holland, C/15/327007 / FA RK 22-1696 (rechtspraak.nl)

Meer informatie over ouderschap na scheiding?

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Vlaar Zillikens Bosch Advocaten Mediators op 0229-295477 of info@vzbadvocaten.nl

 

Facebooktwittermail

Geschil over de kinderen, maar wilt u niet naar de rechter? Parenting coordination is de uitkomst!

Heeft u met de andere ouder een geschil over de kinderen, zoals bijvoorbeeld:

  • de uitvoering en naleving van het ouderschapsplan,
  • (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan,
  • de zorg- en omgangsregeling
  • de vakantieregeling
  • verhuizingen
  • schoolkeuzes
  • bijzondere verjaardagen, feestdagen, jubilea e.d.
  • kleinere alimentatiegeschillen

dan kan dat uitlopen op een groot conflict of zelfs een procedure bij de rechtbank. In veel gevallen wordt er voor dit soort kwesties een kort geding procedure bij de rechter gestart. Dit met alle gevolgen, tijd en kosten van dien.

Parenting coordination (PC) of wel ouderschapshulp biedt hiervoor nu een oplossing. Via een kortdurende bemiddeling wordt een oplossing voor het probleem gevonden en kan de gang naar de rechter bespaard blijven. Het kind staat altijd centraal bij PC!

Voordelen parenting coordination

  • Goedkoper dan een procedure
  • Snel (max. 1 of 2 gesprekken)
  • Oplossingsgericht
  • Bewezen effectief
  • Goed voor de verstandhouding
  • Kind altijd centraal

Wat doet een parenting coordinator?

Een Parenting Coordinator (PC) is meer dan een mediator. Een mediator kan geen beslissingen nemen, maar wel helpen om de ouders beslissingen te laten nemen.

Vaak lukt het ouders om onder leiding van een PC tot een vergelijk te komen. Zo niet, dan kan de PC een aanbeveling of voorstel aan de ouders doen. In veel gevallen kan de PC er ook voor kiezen om een bindend advies te geven. De ouders hebben vooraf, in een overeenkomst, afgesproken dat zij zich aan dit bindend advies zullen houden.

parenting coordination

Mogelijkheden Parenting Coordination

  1. Een (mondeling) voorstel van de PC
  2. Een aanbeveling van de PC
  3. Een bindend advies van de PC.

Wie zijn er parenting coordinator

Een parenting coordinator heeft jarenlange ervaring als familie- en scheidingsmediator en heeft daarnaast de opleiding Parenting Coordination aan de VU Law Academy gevolgd.

Meer informatie over parenting coordination?

Bij Vlaar Zillikens Bosch werken parenting coordinators die u kunnen helpen bij de oplossing van uw probleem of geschil.

Voor meer informatie over parenting coordination bel 0229-295477 of mail naar info@vzabdvocaten.nl.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.vzbadvocaten.nl of op de website van de Stichting Parenting Coordination Nederland www.parentingcoordination.nl

 

 

Facebooktwittermail

Parenting coordination; conflictoplossing buiten de rechter om

Parenting coordination is een voor Nederland nieuwe vorm van conflictoplossing na (echt)scheiding. Via parenting coordination kunnen ouders hun conflicten oplossen zonder naar een rechter te gaan. Het belang van het kind staat bij deze conflictoplossing voorop.

Welke geschillen zijn geschikt voor parenting coordination?

De parenting coordinator helpt bij uitvoering en naleving van het ouderschapsplan, bij bijvoorbeeld (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan, de zorgregeling, verhuizing of vakantieregeling en incidentele gebeurtenissen zoals verjaardagen, jubilea e.d.. Maar een parenting coördinator kan ook uitkomst bieden bij vraagstukken als: hoe worden de feestdagen verdeeld? hoe vaak per week vinden er belmomenten met de andere ouder plaats? Tot welke dag duurt de zorgregeling?

parenting coordination

Welke mogelijkheden zijn er bij parenting coordination?

De parenting coordinator zal met de ouders proberen om in een kortdurende bemiddeling een oplossing voor het probleem te vinden. Vaak lukt het ouders om onder leiding van een parenting coordinator tot een vergelijk te komen. Zo niet, dan kan de parenting coordinator een aanbeveling of voorstel aan de ouders doen. In veel gevallen kan de parenting coordinator er ook voor kiezen om een bindend advies te geven. De ouders hebben vooraf afgesproken dat zij zich aan dit bindend advies zullen houden.

De parenting coordinator kan (ook online) voor een snelle en kostenbesparende oplossing zorgen en een langdurige en kostbare gang naar de rechter voorkomen. Dit bespaart dus veel tijd en geld, maar voorkomt ook verharding tussen de ouders.

Meer weten?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen of lijkt dit traject iets voor u, neem dan gerust contact met mij op (bosch@vzbadvocaten.nl) . Ik kijk ernaar uit om samen met u op zoek te gaan naar de beste oplossing voor u als ouders, maar nog belangrijker, voor uw kind.

Facebooktwittermail

Onterfd? Op welke informatie heb je recht?

Ben je onterfd door een van je ouders? Dan kun je binnen 5 jaar aanspraak maken op de legitieme portie. Dit is het gedeelte van de erfenis van jouw ouders waar je als kind altijd recht op hebt. De omvang van de legitieme portie is kort gezegd de helft van datgene waar je als kind op grond van de wet recht op zou hebben.

onterfd kind

Hoe kom je aan informatie om je erfrechtelijke aanspraak te kunnen berekenen?

Als onterfd kind ben je geen erfgenaam, maar legitimaris. Hoe kom je dan aan informatie? Of omgekeerd; jouw broer/zus is onterfd en wil van jou als erfgenaam veel informatie krijgen. Wat moet je dan geven?

In de wet is hierover iets geschreven, namelijk welke informatie je kan opvragen of moet geven. Je hebt recht op alle stukken die nodig zijn om je legitieme aanspraak te kunnen berekenen. “Alle stukken” is natuurlijk een ruim begrip. Je kan hierbij denken aan:

  • boedelbeschrijving (alle activa en passiva ten tijde van het overlijden)
  • banksaldi ten tijde van overlijden erflater
  • bankafschriften voorafgaand aan het overlijden
  • IB aangiftes
  • opgave polissen
  • uitvaartkosten
  • overzicht schenkingen

Afdwingen bij rechter

Als deze informatie niet vrijwillig wordt gegeven, kun je een verzoek indienen bij de rechter om afgifte van de benodigde stukken af te dwingen. Degene die afgifte weigert kan in de proceskosten veroordeeld worden.

Schenkingen en bankafschriften

Schenkingen zijn relevant voor het berekenen van een legitieme portie. Deze worden opgeteld bij de waarde van de goederen van de nalatenschap.

Waar tussen partijen veel over gediscussieerd wordt, is of ook bankafschriften van vóór het overlijden kunnen worden opgevraagd en moeten worden gegeven. Daarover zijn de rechters soms nog verdeeld.  Veelal zijn dergelijke bankafschriften nodig om te kunnen beoordelen of er sprake is geweest van schenkingen. Niet alle schenkingen worden immers via een notariële akte gedaan. Soms vinden er tussen erflater en een erfgenaam financiële transacties plaats die aangemerkt kunnen worden als een schenking. Vaak wordt dan ook geoordeeld dat deze bankafschriften, bijvoorbeeld tot 5 jaar voor het overlijden, afgegeven dienen te worden.

Meer informatie?

Bent u onterfd en heeft u informatie nodig of bent u erfgenaam of executeur en wordt gevraagd om bepaalde stukken te delen, dan is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten over uw rechten en plichten. U kunt daarvoor contact opnemen mr. Linda Bosch. Linda Bosch is lid van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland en de specialist op het gebied van erfrecht. Zij kan u adviseren en informeren over uw rechten en plichten op het gebied van erfrecht.

U kunt haar altijd vrijblijvend mailen met uw vraag op bosch@vzbadvocaten.nl

advocaat erfrecht in de regio Hoorn, Zwaag, Andijk, Enkhuizen, Medemblik, Hoogkarspel, Heerhugowaard, Alkmaar, Waterland, Volendam, Edam e.o.

Facebooktwittermail

Financieel misbruik erflater

Financieel ouderenmisbruik komt vaak pas na het overlijden aan het licht. Het kan voorkomen dat de nalatenschap kleiner is dan verwacht. Wat kan je hiertegen doen?

Erfrechtadvocaat kan afgifte informatie afdwingen

Financieel ouderenmisbruik blijft tijdens leven vaak verborgen. Het zijn vaak de erfgenamen die het misbruik ontdekken. Erfgenamen hebben recht op de administratie en stukken van de overledene. Zij kunnen bij banken, accountant en bijvoorbeeld de belastingdienst stukken opvragen van de overledene. Op deze manier lukt het vaak om het vermogensverloop in kaart te brengen. Misbruik kan dan aan het licht komen. Als informatie niet vrijwillig wordt verstrekt, kan een erfrechtadvocaat vaak afgifte van informatie en stukken afdwingen.

Rekening en verantwoording afleggen aan erfgenamen

Naast het verzamelen van informatie kunnen erfgenamen onder omstandigheden rekening en verantwoording vragen van degene die het beheer over het vermogen heeft gevoerd. Een verplichting tot het afleggen van rekening en verantwoording kan voortvloeien uit de wet, een rechtshandeling of het ongeschreven recht. Het kan zijn dat er geld terugbetaald moet worden door degene die het beheer over het vermogen had.

Ook een onterfd kind kan optreden tegen ouderenmisbruik

Een onterfd kind heeft – als het daar tijdig aanspraak op maakt – recht op de legitieme portie. De legitieme portie is een vordering in geld ter grootte van de helft van een wettelijk erfdeel. Stel dat de overledene twee kinderen en een echtgenoot achterlaat waarbij één kind wordt onterfd, dan bedraagt de legitieme portie van het onterfde kind (de legitimaris) 1/6. De legitieme portie wordt berekend over de legitimaire massa, die is samengesteld uit het vermogen van de overledene op de sterfdatum, verminderd met bepaalde in de wet genoemde schulden en vermeerderd met in de wet genoemde giften.
Uit de rechtspraak blijkt dat een legitimaris nog niet vaak optreedt tegen de gevolgen van financieel ouderenmisbruik voor de legitieme portie. Degene die zich op de legitieme portie beroept noemt men een legitimaris. Legitimarissen proberen regelmatig bepaalde vermogensoverhevelingen tijdens leven als giften aan te merken, zodat deze worden opgeteld bij de legitimaire massa. Zij stellen bijvoorbeeld dat bepaalde contante opnames en/of uitgaven van de rekening van de overledene feitelijk giften zijn geweest. Als zij in de bewijslast dat er sprake is geweest van giften slagen, wordt hun legitieme portie hoger. De bewijslast dat er sprake is van een gift, vormt echter vaak een struikelblok.

tekst loopt door onder de afbeelding
een kind onterven: wat zijn de gevolgen?

Financieel ouderenmisbruik leidt tot betaling van schadevergoeding aan legitimaris

Een legitimaris kan ook een andere vordering instellen, zo volgt uit een recente uitspraak van het Hof Den Haag (Hof Den Haag, 12-01-2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:47). In deze zaak is gesteld dat financieel ouderenmisbruik onrechtmatig is ten opzichte van de legitimaris.
Casus: het ging hier over een onterfd kind en zijn twee broers met betrekking tot de nalatenschap van hun moeder. De broers hadden een volmacht gehad over het vermogen van moeder en tijdens de procedure bleek dat er gedurende het beheer van de broers sprake was van onverklaarbare onttrekkingen van bijna € 400.000,-. Het hof was met de rechtbank van mening dat de broers niet voldoende hebben weerlegd dat het geld aan hen is toegekomen c.q. zij verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de aanzienlijke vermindering van het vermogen van moeder. De broers worden veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan de legitimaris. De schadevergoeding wordt vastgesteld op de hoogte van de legitieme portie, berekend over de legitimaire massa zoals die zou zijn geweest als de onverklaarbare onttrekkingen niet hadden plaatsgevonden. Het is dus niet de legitieme portie zelf die hoger wordt vastgesteld, maar een vordering tot schadevergoeding op grond van onrechtmatige daad die daarvoor in de plaats komt.

Gratis advies
Wilt u meer weten, heeft u behoefte aan advies of wilt u een strategie bepalen? Neem vrijblijvend contact op met mr Linda Bosch, gespecialiseerd erfrecht advocaat Hoorn. U kunt haar bereiken op 0229-295477 of bosch@vzbadvocaten.nl

Erfrecht advocaat Hoorn, Zwaag, Medemblik, Enkhuizen, Andijk, Hoogkarspel, Wieringerwaard, Edam, Volendam, Monnickendam, Broek in Waterland, De Goorn, Avehorn en omgeving

Facebooktwittermail