Ouderschapsplan - VZB Advocaten Mediators

Ouderschapsplan

Bij een echtscheiding zijn er afspraken nodig over de kinderen die worden vastgesteld in een ouderschapsplan. Wie zorgt voor hen, hoeveel dagen per week verblijven zij bij ieder van de ouders? Waar wonen de kinderen? Hoe vaak zien de kinderen de ouder waar ze niet wonen? Wie mag met ze op vakantie en wanneer? Wie van de ouders betaalt wat voor de kinderen? Wie betaalt hun studie? Wie van de ouders neemt welke beslissingen over de kinderen, bijvoorbeeld over hun opleiding en over hun medische verzorging, etc. 

Opstellen van een ouderschapsplan

Alle afspraken, voor zover ze betrekking hebben op minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar), worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Niet alleen zijn de (ex)partners hier bij betrokken, het is ook nodig de kinderen hierbij te betrekken. Het plan moet bij de rechtbank worden ingediend, samen met het verzoek tot echtscheiding.

Eisen van een ouderschapsplan

Wanneer er geen plan is of als deze niet aan de eisen voldoet die de wet stelt, wordt de behandeling van het echtscheidingsverzoek niet-ontvankelijk verklaard of aangehouden. Ook van ouders die niet met elkaar zijn getrouwd, wordt verwacht dat zij een ouderschapsplan opstellen.

Bij Vlaar Zillikens Bosch werken alleen gespecialiseerde advocaten, mediators en coaches die aangesloten zijn bij specialisatieverenigingen, zoals VfAS, LSA, ASP, VEAN, NOBC en MFN.