Parenting coordination; conflictoplossing buiten de rechter om

Parenting coordination is een voor Nederland nieuwe vorm van conflictoplossing na (echt)scheiding. Via parenting coordination kunnen ouders hun conflicten oplossen zonder naar een rechter te gaan. Het belang van het kind staat bij deze conflictoplossing voorop.

Welke geschillen zijn geschikt voor parenting coordination?

De parenting coordinator helpt bij uitvoering en naleving van het ouderschapsplan, bij bijvoorbeeld (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan, de zorgregeling, verhuizing of vakantieregeling en incidentele gebeurtenissen zoals verjaardagen, jubilea e.d.. Maar een parenting coördinator kan ook uitkomst bieden bij vraagstukken als: hoe worden de feestdagen verdeeld? hoe vaak per week vinden er belmomenten met de andere ouder plaats? Tot welke dag duurt de zorgregeling?

parenting coordination

Welke mogelijkheden zijn er bij parenting coordination?

De parenting coordinator zal met de ouders proberen om in een kortdurende bemiddeling een oplossing voor het probleem te vinden. Vaak lukt het ouders om onder leiding van een parenting coordinator tot een vergelijk te komen. Zo niet, dan kan de parenting coordinator een aanbeveling of voorstel aan de ouders doen. In veel gevallen kan de parenting coordinator er ook voor kiezen om een bindend advies te geven. De ouders hebben vooraf afgesproken dat zij zich aan dit bindend advies zullen houden.

De parenting coordinator kan (ook online) voor een snelle en kostenbesparende oplossing zorgen en een langdurige en kostbare gang naar de rechter voorkomen. Dit bespaart dus veel tijd en geld, maar voorkomt ook verharding tussen de ouders.

Meer weten?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen of lijkt dit traject iets voor u, neem dan gerust contact met mij op (bosch@vzbadvocaten.nl) . Ik kijk ernaar uit om samen met u op zoek te gaan naar de beste oplossing voor u als ouders, maar nog belangrijker, voor uw kind.

Facebooktwittermail