Onterfd? Op welke informatie heb je recht?

Ben je onterfd door een van je ouders? Dan kun je binnen 5 jaar aanspraak maken op de legitieme portie. Dit is het gedeelte van de erfenis van jouw ouders waar je als kind altijd recht op hebt. De omvang van de legitieme portie is kort gezegd de helft van datgene waar je als kind op grond van de wet recht op zou hebben.

onterfd kind

Hoe kom je aan informatie om je erfrechtelijke aanspraak te kunnen berekenen?

Als onterfd kind ben je geen erfgenaam, maar legitimaris. Hoe kom je dan aan informatie? Of omgekeerd; jouw broer/zus is onterfd en wil van jou als erfgenaam veel informatie krijgen. Wat moet je dan geven?

In de wet is hierover iets geschreven, namelijk welke informatie je kan opvragen of moet geven. Je hebt recht op alle stukken die nodig zijn om je legitieme aanspraak te kunnen berekenen. “Alle stukken” is natuurlijk een ruim begrip. Je kan hierbij denken aan:

  • boedelbeschrijving (alle activa en passiva ten tijde van het overlijden)
  • banksaldi ten tijde van overlijden erflater
  • bankafschriften voorafgaand aan het overlijden
  • IB aangiftes
  • opgave polissen
  • uitvaartkosten
  • overzicht schenkingen

Afdwingen bij rechter

Als deze informatie niet vrijwillig wordt gegeven, kun je een verzoek indienen bij de rechter om afgifte van de benodigde stukken af te dwingen. Degene die afgifte weigert kan in de proceskosten veroordeeld worden.

Schenkingen en bankafschriften

Schenkingen zijn relevant voor het berekenen van een legitieme portie. Deze worden opgeteld bij de waarde van de goederen van de nalatenschap.

Waar tussen partijen veel over gediscussieerd wordt, is of ook bankafschriften van vóór het overlijden kunnen worden opgevraagd en moeten worden gegeven. Daarover zijn de rechters soms nog verdeeld.  Veelal zijn dergelijke bankafschriften nodig om te kunnen beoordelen of er sprake is geweest van schenkingen. Niet alle schenkingen worden immers via een notariële akte gedaan. Soms vinden er tussen erflater en een erfgenaam financiële transacties plaats die aangemerkt kunnen worden als een schenking. Vaak wordt dan ook geoordeeld dat deze bankafschriften, bijvoorbeeld tot 5 jaar voor het overlijden, afgegeven dienen te worden.

Meer informatie?

Bent u onterfd en heeft u informatie nodig of bent u erfgenaam of executeur en wordt gevraagd om bepaalde stukken te delen, dan is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten over uw rechten en plichten. U kunt daarvoor contact opnemen mr. Linda Bosch. Linda Bosch is lid van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland en de specialist op het gebied van erfrecht. Zij kan u adviseren en informeren over uw rechten en plichten op het gebied van erfrecht.

U kunt haar altijd vrijblijvend mailen met uw vraag op bosch@vzbadvocaten.nl

advocaat erfrecht in de regio Hoorn, Zwaag, Andijk, Enkhuizen, Medemblik, Hoogkarspel, Heerhugowaard, Alkmaar, Waterland, Volendam, Edam e.o.

Facebooktwittermail