Recht op informatie bij onterving van een kind?

erfrecht Hoorn

Recht op informatie bij onterving?

Ben je als kind onterfd dan blijf je aanspraak houden op de legitieme portie. Je moet hier wel zelf aanspraak op maken, binnen 5 jaar na overlijden.

Omvang legitieme portie onterfd kind

Een onterfd kind, die aanspraak maakt op de legitieme portie heet een legitimaris.

De legitieme portie is de helft van het deel van de erfenis waar een kind volgens de wet als erfgenaam recht op zou hebben gehad, als het kind niet was onterfd.

Om de omvang van de legitieme portie te kunnen berekenen, heb je informatie over de nalatenschap nodig.

Op welke informatie heeft de legitimaris recht?

De wet bepaalt in artikel 4:78 lid 1 BW dat de legitimaris recht heeft op inzage en een afschrift van “alle bescheiden die hij voor de berekening van zijn legitieme portie behoeft”.

De erfgenamen of de executeur zijn verplicht deze inzage en afschrift te verstrekken. Zij zijn ook verplicht om de legitimaris “desverlangd alle daartoe strekkende inlichtingen” te geven. De legitimaris heeft in ieder geval recht op informatie over de omvang van de nalatenschap op de overlijdensdatum van de erflater. Tevens moet aan hem opgave worden gedaan van giften die van belang zijn voor de berekening van de legitieme portie.

De legitimaris heeft volgens vaste rechtspraak in ieder geval recht op:

  • een overzicht van alle bezittingen en schulden op het moment van overlijden, voor zover het schulden als bedoeld in artikel 4:7 lid 1 onder a tot en met c en f BW betreft. Het gaat dan om de schulden die erflater voor zijn overlijden had, de uitvaartkosten, de vereffeningskosten en de schulden uit de andere wettelijke rechten, zoals het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot;
  • kopieën van de afschriften van alle bankrekeningen van de erflater met vermelding van het saldo op de overlijdensdatum;
  • een kopie van de aangifte erfbelasting;
  • een overzicht van levensverzekeringen;
  • een opgave van alle schenkingen die door erflater tijdens leven zijn gedaan;
  • alle overige informatie die van belang kan zijn voor de berekening van de legitieme portie.

Hulp erfrecht advocaat

Krijgt u deze stukken niet zelf van de erfgenamen of executeur? Neem dan contact op met een erfrechtadvocaat van ons kantoor. Deze kan u helpen bij het verkrijgen van deze stukken.

Informatie over de periode vóór het overlijden van de erflater

De vraag is of een legitimaris ook recht heeft op informatie vóór het overlijden van de erflater, zoals de volledige administratie van erflater waaronder bankafschriften. Daaruit kan namelijk blijken dat erflater voor zijn overlijden giften heeft gedaan aan een ander, die meetellen voor de berekening van de legitimaire massa. De rechtspraak is hierover niet eenduidig. Sommige rechters gaan verder dan andere rechters. Het is dus zeker van belang de juiste standpunten te belichten.

Schenkingen door erflater

De omvang van de legitieme portie wordt mede bepaald door de giften die erflater bij leven heeft gedaan. Als erflater voor zijn overlijden bijvoorbeeld een schenking heeft gedaan aan een van zijn kinderen, maar niet aan de legitimaris, dan zijn de overige kinderen (tevens erfgenamen) niet altijd bereid om die informatie aan het onterfde kind te verstrekken. Daarmee wordt immers de legitimaire massa vergroot en is de legitieme portie dus ook groter. De legitimaris heeft veel al wel recht op deze informatie.

Een erfrechtadvocaat van Vlaar Zillikens Bosch Advocaten Mediators kan u helpen te onderzoeken of het recht van het onterfde kind niet teveel wordt of kan u als onterfd kind bijstaan om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Meer informatie over het erfrecht?

Voor meer informatie over het erfrecht of de vraag welke rechten u heeft ten aanzien van de legitieme portie of uw erfdeel? Neem dan contact op met mr. Linda Bosch van Vlaar Zillikens Bosch Advocaten Mediators op Bosch@vzbadvocaten.nl of bel 0229-295477

Wij zijn lid van de specialisatievereniging: Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland VEAN (www.vean.nl).

 

Erfrecht advocaat in de regio  Hoorn, Enkhuizen, Andijk, Volendam, Edam, Waterland, Zaandam, Alkmaar, Wognum, Medemblik, Heerhugowaard, Zwaag, Scharwoude, Venhuizen, Grootebroek, Bovenkarspel.

Facebooktwittermail