Scheiden zonder schade

bron: advocatenorde.nl

De-escalatie in echtscheiding voorop

De NOvA steunt de oproep van André Rouvoet, voorzitter van het platform Scheiden zonder Schade, om te komen tot de-escalerende en oplossingsgerichte echtscheidingsprocedures. Daarmee moet schade voor kinderen tijdens een echtscheiding zoveel mogelijk worden voorkomen.

De NOvA roept partijen op aan de slag te gaan met de voorgestelde acties en ontwikkelpunten. Uit deze acties volgt een gezamenlijke en multidisciplinaire aanpak waarbij het belang van het kind bij echtscheidingen centraal staat. Dat schrijft de NOvA in een reactie op de eindrapportage van het Platform Scheiden zonder Schade, waaraan de NOvA heeft deelgenomen.

Belang van het kind
De NOvA benadrukt dat de-escalatie in echtscheidingen voorop moet staan. Steeds meer advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht nemen tegenwoordig een oplossingsgerichte houding aan. Scheiden in (goed) overleg verdient de voorkeur. Advocaten hebben oog voor het belang van het kind en gaan op grond van hun gedragsregels zoveel mogelijk de-escalerend te werk. In het licht daarvan kiezen advocaten voor opleidingen die hun inzicht vergroten in de problematiek waar kinderen, die betrokken zijn in een echtscheidingsprocedure, mee te maken krijgen.

Alternatieve procedure
In de eindrapportage staat het ontwikkelpunt om te experimenteren met een alternatieve procedure ter vervanging van de huidige procedure voor de rechter. Gedacht kan worden aan een gezinsadvocaat. De NOvA is van harte bereid om mee te denken over dit experiment. Met dit alternatief komt er in plaats van verzoek en verweer één gezamenlijk processtuk dat door de gezinsadvocaat aan de rechter wordt voorgelegd. Er moeten nog diverse acties en ontwikkelpunten nader worden uitgewerkt, maar de basis voor een gezamenlijke aanpak is in de eindrapportage gelegd.

Schade bij kinderen voorkomen
“Alle partijen in het platform hebben laten zien dat zij schade bij kinderen willen voorkomen in echtscheidingsprocedures. Dat is ontzettend belangrijk”, aldus Theda Boersema, lid van de algemene raad van de NOvA. Uit de eindrapportage blijkt immers dat schade bij kinderen na een scheiding wel degelijk voorkomt. De NOvA is verheugd met de actie om terugkom-momenten na de scheiding in regelgeving op te nemen. “Wij kijken uit naar het vervolg op de eindrapportage en willen graag acties en ontwikkelpunten verder vormgeven”, aldus Boersema.

Scheiden zonder schade
Na deelname van de NOvA aan de Divorce Challenge in 2016 nam de NOvA in 2017-2018 deel aan het platform Scheiden zonder Schade. Het voorkomen van schade, met name bij kinderen van wie de ouders scheiden, staat daarbij centraal. Deelname aan het platform onderstreept eveneens de noodzaak van een gezamenlijke aanpak om het belang van het kind te waarborgen in (complexe) echtscheidingszaken.

Meer informatie gezinsadvocaat Hoorn?

Scheiden zonder Schade in Hoorn? Bel of mail voor een vrijblijvend gesprek met een van onze gezinsadvocaten Hoorn (0229-295477 of info@vzbadvocaten.nl.

Facebooktwittermail