Gevaar bij het zuiver aanvaarden van een erfenis

Er is iemand overleden en u bent erfgenaam. Dan zijn er drie opties ten aanzien van het aanvaarden van een erfenis: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Het is belangrijk hierover goed na te denken, want de gevolgen bij zuivere aanvaarding van een erfenis kunnen groot zijn.

Beneficiair aanvaarden erfenis

Indien u niet zeker weet of de nalatenschap positief of negatief is, is het raadzaam om beneficiair te aanvaarden. Als de schulden hoger zijn dan de de bezittingen, hoeft u als erfgenaam het verschil niet uit uw eigen vermogen te voldoen.

U kunt beneficiair aanvaarden door een verklaring af te leggen bij de griffie van de rechtbank, dit kan digitaal.

Verwerpen van een erfenis

Indien u zeker weet dat de nalatenschap negatief is, kunt u de nalatenschap het beste verwerpen. U heeft in dat geval ook geen recht op de bezittingen van erflater. Het is mogelijk om te verwerpen met behoud van de legitieme portie.

Zuiver aanvaarden erfenis

Door zuiver te aanvaarden treedt u in alle rechten en plichten van erflater. In dat geval heeft u als erfgenaam enerzijds recht op de bezittingen van erflater, maar bent u ook gehouden om zijn verplichtingen na te komen. Zuiver aanvaarden is dus eigenlijk alleen verstandig indien u zeker weet dat de nalatenschap positief is.

Indien erflater schulden had en de nalatenschap negatief is, kunt u door schuldeisers aangesproken worden om deze uit uw privé vermogen te voldoen.

Gevaar zuiver aanvaarden erfenis

In een recente uitspraak werd het gevaar van zuivere aanvaarding pijnlijk duidelijk voor de erfgenamen.

Wat was de situatie?

De kinderen van de erflater hebben zijn erfenis zuiver aanvaard, maar de omvang van de erfenis blijkt onvoldoende om het legaat van € 100.000 “vrij van rechten en kosten” te voldoen. De rechtbank heeft de kinderen veroordeeld om het legaat inclusief de daarover verschuldigde erfbelasting uit hun eigen vermogen te voldoen (artikel 4:120 lid 5 BW). De kinderen hadden dit kunnen vermijden door de nalatenschap beneficiair te aanvaarden dan wel te verwerpen onder gelijktijdige aflegging van een verklaring dat zij hun legitieme portie wensen te ontvangen (artikel 4:63 lid 3 BW). Uit de formulering “vrij van rechten en kosten” volgt dat de erfgenamen ook de erfbelasting over het legaat (ruim € 45.000) voor hun rekening moeten nemen. Onder het begrip “kosten” vallen echter niet de advocaatkosten die de legataris heeft gemaakt om het legaat geldend te kunnen maken.

Voor de gehele uitspraak: klik hier

Meer informatie over het aanvaarden van een erfenis?

Neem dan gerust contact op met onze erfrechtspecialist in de regio Hoorn. Bel op 0229-295477 of mail naar info@vzbadvocaten.nl. Wij zijn aangesloten bij de Vereniging voor Erfrecht Advocaten Nederland

erfrecht advocaat in de regio Hoorn, Zwaag, Enkhuizen, Drechterland, Avehoorn, Edam, Volendam, Waterland, Zaandam, Purmerend, Medemblik, Wognum

Facebooktwittermail